BRODOM PO VENECIJI


 
Vaporetto, Punta Dogano i Santa Maria della Salute
          
PLOVIDBA VAPORETTOM
 • Posjetiteljima u Veneciji vaporetti ili vodeni autobusi zabavan su način javnog prijevoza, premda većinu udaljenosti unutar grada obično možete brže prijeći pješice. Glavna linija kroz grad vaporettom je Canal Grande, a ti autobusi na vodi pružaju i korisnu uslugu povezujući udaljenije dijelove na periferiji Venecije. Također povezuju grad i s otocima u laguni. Najbolja linija za turiste je linija br. 1 koja plovi od jednog kraja Canala Grande do drugog i to dovoljno polagano kako biste se mogli diviti nizu palača uz kanal.
Vaporetto
 • literatura: Žderić D., Glamuzina D., Karabatić I., Žderić I., Kozole L., Baniček M., i Šarić I. Venecija i Veneto - Eyewitness travel guide: Vodič za preživljavanje - Obavijest za putnike. ISBN/EAN: 9789531200479.  Zagreb: Profil International, 2005., 274.str
                                 
ACTV (Informacije) Piazzale Roma, Venecija. 041 528 78 86
www.actv.it
                                                                           
 • Uslugom plovidbe vaporettom upravlja ACTV (Azienda Consorzio Trasporti Veneziano). Sustav tih vodenih autobusa stalno se mijenja i zato, ako niste sigurni koju biste liniju trebali odabrati, provjerite kod osoblja - posade vaporetta, najčešće su vrlo uslužni.
ACTV plovidbeni red
 1. Vozne karte možete kupiti na većini stajališta, u nekim barovima, trgovinama i u tobaccu sa znakom ACTV-a. Cijena vozne karte istaje bez obzira vozite li se samo jednu stanicu ili čitavom linijom, iako su neke linije skuplje. Postoji i niz posebnih karata koje smo objasnili.
 2.  Oznake na pristaništima pokazuju gdje se morate ukrcati na brod.
 3. Prije svake vožnje karte morate poništiti u automatima na stajalištu. Kontrolori rijetko dolaze na brodove i to iznenađujuće lako omogućava turistima ukrcavanje na brod i silazak s njega bez poništene karte. No, kazne za putnike bez karte su visoke o čemu na svim brodovima postoje obavijesti na engleskom jeziku.
 4.  Natpis na prednjem dijelu svakog broda prikazuje broj linije i glavne stanice. (Zanemarite velike crne brojeve na bočnim stranicama broda.)
 5. Svaka stanica ima svoj naziv jasno označen na žutoj ploči. Većina ih ima dva stajališta i prilično je lako, osobito ako je gužva i ne možete vidjeti smjer prema kojem je brod okrenut, ukrcati se na onaj koji plovi u pogrešnom smjeru. Korisno je gledati iz kojeg smjera brod dolazi - ako niste sigurni u to, obratite se osoblju.
                         Consorzio Motoscafi Piazzale Roma 041 71 69 22                                                               Consorzio Motoscafi Rialto 041 522 23 03
                         Serenissima San Marco 041 522 85 38

   • literatura: Žderić D., Glamuzina D., Karabatić I., Žderić I., Kozole L., Baniček M., i Šarić I. Venecija i Veneto - Eyewitness travel guide: Vodič za preživljavanje - Obavijest za putnike. ISBN/EAN: 9789531200479.  Zagreb: Profil International, 2005., 275.str 


   VAPORETTI, MOTOSCAFI, MOTONAVI
   • Prvi vaporetti plovili su na parni pogon (vaporetto znači mali parobrod), a danas su to plovila koja pokreće dizelski motor. Premda se često svi čamci nazivaju vaporettima, strogo govoreći ta se riječ odnosi samo na velike i široke čamcekoji plove na kraćim rutama, kao što je linija br. 1. Iz tih se plovila pruža najbolji pogled na gradske zanimljivosti. 
                                      
   Vaporetto
                                
   • Motoscafi su uži, manji i brži čamci, kao što je linija br. 52. Neki izgledaju staro i zahrđalo, no plove prilično brzo.
   Motoscafo
                                    
   • Motonavi na dvije razine, koji izgledaju ogromno u usporedbi sa vaporettima i motoscafima, koriste se na linijama do udaljenijih otoka i do Lida.
   Motonavi
   • literatura: Žderić D., Glamuzina D., Karabatić I., Žderić I., Kozole L., Baniček M., i Šarić I. Venecija i Veneto - Eyewitness travel guide: Vodič za preživljavanje - Obavijest za putnike. ISBN/EAN: 9789531200479.  Zagreb: Profil International, 2005., 274.str

                         
   VRSTE VOZNIH KARATA
   • Vozne karte za plovidbu autobusima na vodi imaju istu cijenu bez obzira na duljinu plovidbe. To uvelike olakšava korištenje te usluge, premda postoji i velik brojrazličitih vrsta karata koje vam mogu uštedjeti novac u odnosu na standardnu voznu kartu za jednu vožnju.
   • Ako želite samo prijeći Canal Grande, možete kupiti voznu kartu za prijelaz za manje od 2 € ili povratnu za manje od 3 €. Za ostale povratne karte do odredišta s kojega se i vraćate cijena iznosi 6,50 €.
   • Postoje i poludnevne (vrijede 12 sati), dnevne 8 vrijede 24 sata) i trodnevne (vrijede 72 sata) karte koje omogućavaju kupcu i/ili skupini neograničenu vožnju na većini linija.
   • Oni koji dolaze na više od nekoliko dana mogu nabaviti mjesečnu sezonsku kartu (abbonamento) i to na blagajnama za prodaju karata na Piazzaleu Roma i u San Marcu. Posjetitelji s iskaznicom Rolling Venice mogu kupiti Tre Giorni Giovane, trodnevnu propusnicu za mlade, za 13 €.
   • Mnoge otoke u laguni također možete posjetiti s posebnom kartom koju možete nabaviti na Northern Lagoon Line. No plovidba do nekih otoka, na, primjerice Lineablu, Clodia Line i Alilaguna Line nisu obuhvaćene ni jednom od posebnih karata.
   Vodeni taxi
   • literatura: Žderić D., Glamuzina D., Karabatić I., Žderić I., Kozole L., Baniček M., i Šarić I. Venecija i Veneto - Eyewitness travel guide: Vodič za preživljavanje - Obavijest za putnike. ISBN/EAN: 9789531200479.  Zagreb: Profil International, 2005., 274.str

                                                               
   RED PLOVIDBE
   • Glavne linije plove svakih 10 do 20 minuta do rane večeri i rjeđe noću, osobito poslije 1 sat nakon ponoći, kada plove noćne linije. Obavijest o glavnim linijama su navedene na redu plovidbe ACTV-a, izvješenom na većini postaja.

   1   Polagani čamac koji plovi Canalom Grande i zaustavlja se na svakom stajalištu. Linija počinje na Piazzaleu Roma, plovi cijelom dužinom Canala Grande, a zatim od San Marca do istočne strane Lida.

   82  Linija br. 82 najbrža je linija koja plovi Canalom Grande. Kružna je, a plovi od San Zaccarije, nastavljajući zapadno duž Canala Giudecca do otoka Tronchetta i Piazzale Roma, potom se Canalom Grande vraća na San Zaccariju i od tamo plovi do Lida (samo ljeti).

   51  52   Linije 51 i 52 obrubljuju periferiju Venecije, a produžene su i do Lida. Kružna linija "Giracitta" omogućava panoramski obilazak Venecije, iako za cijeli krug morate presjedati kod Fondamente Nuove.

   41  42   Kružne "Giracitta" linije koje uključuju i Murano. Linija 41 plovi u smjeru suprotnom od smjera kazaljke na satu, a linija 42 u smijeru kazaljke na satu.

   12    Krećući sa Fondamente Nuove, linija 12 plovi do otoka na sjeveru lagune. To su Murano, Mazzorbo, Burano i Torcello do Punte Sabbioni.

   14   Linija 14 plovi do Punte Sabbioni sa San Zaccarije, preko Lida.

   61  62   Te "Giracitta" linije uključuju velik dio Venecije, od Lida do Piazzale Roma.

   71  72   Linije 71 i 72 plove samo između 1. travnja i 31. listopada; linija 71 od San Zaccarija preko Murana do Troncheta, a 72 obrnutim smjerom, krećući s Troncheta.

   Vodeni taxi
   • literatura: Žderić D., Glamuzina D., Karabatić I., Žderić I., Kozole L., Baniček M., i Šarić I. Venecija i Veneto - Eyewitness travel guide: Vodič za preživljavanje - Obavijest za putnike. ISBN/EAN: 9789531200479.  Zagreb: Profil International, 2005., 274.str i 275. str.
             
                         
   VODENI TAXI
   • Za turiste koji imaju manje vremena i dovoljno novca, najbrže i najpraktičnije sredstvo prijevoza od točke A do točke B su vodeni taksiji. To su uski motorni čamci s kabinom, bijeli ili od lakiranog drva. Voze od zračne luke ili iz nje samo 20 minuta. 
   Vodeni taxi
                        
   • U Veneciji ima 16 stajališta vodenih taksija uključujući ono u zračnoj luci i ono na Lidu. Telefonski brojevi i službeni cjenik navedeni su u brošuri Un Ospite di Venezia. Posebno se naplačuje prtljaga, čekanje, noćna vožnja i posebno pozivanje taksija. Kada Vaporetti štrajkaju, što je iznimno rijetko, vodeni taksiji vrijede zlata.

   • literatura: Žderić D., Glamuzina D., Karabatić I., Žderić I., Kozole L., Baniček M., i Šarić I. Venecija i Veneto - Eyewitness travel guide: Vodič za preživljavanje - Obavijest za putnike. ISBN/EAN: 9789531200479.  Zagreb: Profil International, 2005., 276.str

                                     G  O  N  D  O  L  E

    Nema komentara:

    Objavi komentar

    Twin Peaks

    Loading...

    Richard Wagner

    Loading...

    Frederic Chopin

    Loading...

    Sungha Jung

    Loading...

    Laura Pausini

    Loading...

    Andrea Bocelli

    Loading...

    Hilton Molino Stucky Venice Hotel

    Loading...

    Ludwig Van Beethoven

    Loading...

    Hotel Danielli

    Loading...